
10 feb Groendak
Een groen dak kent de volgende standaard opbouw:
- 2-laags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking
- Beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking
- Drainagelaag (bijvoorbeeld kunststof of minerale laag)
- Filterlaag
- Substraatlaag (het groeimedium);
- Vegetatielaag
Soorten
Er zijn verschillende soorten vegetatiedaken:
Extensieve groendaken
Verzamelnaam voor sedum-, mos-, gras- en kruiden daken. De dikte van de groendak-opbouw bedraagt hierbij maximaal 15 cm en de hoogte van de begroeiing maximaal 50 cm. Een begroeiing die zich ontwikkeld tot een min of meer ecologisch stabiele plantengemeenschap die zichzelf in stand kan houden met een minimum aan onderhoud.
Sedumdak
Sedum is een klein soort vetplant. Het bestaat in verschillende kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraatlaag van 3 cm kan voldoende zijn.
Kruidendak
Hierbij zijn verschillende combinaties mogelijk van grassen en kruiden, vaak met een basis van sedum. Ook dit zijn relatief lichte daken, al naar gelang de samenstelling.
Grasdaken
Een grasdak vereist een dikkere voedingslaag van minimaal 12 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm bij een hellend dak. Deze belasting vereist een zwaardere dakconstructie.
Grasdaken en gazondaken mogen overigens niet met elkaar worden verward, ook al delen ze dezelfde begroeiing. Een grasdak is namelijk bedoeld als dak, terwijl een gazondak bedoeld is als gazon waar men op kan recreëren. Vanwege de ‘vloerfunctie’ van dit type dak is een speciale dakconstructie vereist en worden gazondaken gerekend tot intensieve groendaken.
Intensieve groendaken
Verzamelnaam voor begroeid dak met een opbouwhoogte van meer dan 15 cm dikte. De begroeiing kenmerk zich door de aanwezigheid van struiken en bomen eventueel in combinatie met gazon en/of bodembedekkers. Een begroeiing waarbij het noodzakelijk is (uitgebreid) onderhoud te plegen voor de instandhouding van de beplanting. Voor dit onderhoud moet men denken aan water geven, snoeien bemesten onkruid wieden enz.
Tuindak
Zeer gevarieerde begroeiingsmogelijkheden waarbij ook te denken is aan struiken, bomen en vijvers.
Voordelen
Groene daken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu, belevingswaarde en woongenot. De aanschafkosten zijn hoger, daar staat tegenover dat de dakbedekking langer meegaat dan bij een traditioneel dak en daarna gerecycled kan worden.
Het effect van bovengenoemde voordelen is wel sterk afhankelijk van het soort groendak. De effecten zijn het grootst bij een ‘zwaar’ dak, zoals een grasdak met dikke substraatlaag of bij een daktuin.